Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Na Brdu kod Kranja

Josipović: Razumijem Linića, ali i Kolakušić je djelovao po zakonu

Josipović Nikolić (1)
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/15
25.07.2013.
u 14:25

Prvi službeni sastanaka hrvatskog i srbijanskog predsjednika zbit će se krajem listopada

– U jednu ruku razumijem ministra Linića, on želi zaštititi i spasiti radna mjesta. A način? To je stvar temperamenta. Sudac Kolakušić jest djelovao unutar zakona, no, kako uvijek kažem, sudske odluke moraju biti u skladu sa zakonom, ali i pravedne. Što se tiče nekih napisa, napadi ad hominem nisu dopušteni – komentar je aktualnog sukoba ministra financija i suca zagrebačkog Trgovačkog suda zbog Zakona o predstečajnoj nagodbi koji je predsjednik Republike Ivo Josipović izrekao danas novinarima u slovenskom Brdu kod Kranja.

Ondje je, naime, održan summit predsjednika svih država nastalih raspadom Jugoslavije, ali i Kosova te Albanije, u sklopu regionalne inicijative. Doznalo se tada i da će se prvi službeni sastanak hrvatskog predsjednika Josipovića i srbijanskog Tomislava Nikolića zbiti krajem listopada.

EU objeručke prihvaća

Više od tema razgovora dvojice predsjednika pozornost su privukla tri Nikolićeva poljupca pri pozdravu s Josipovićem – koji je sa slovenskim kolegom Borutom Pahorom inicijator regionalnog procesa – no hrvatski predsjednik nije želio tomu dati nikakvo značenje osim “srbijanske tradicije i kulture”.

I dok početak tzv. procesa Brdo 2010., tad s premijerima regije, nije naišao na podršku EU pa je i najavljeni predsjednik Europskog vijeća Herman van Rompuy naglo odustao od dolaska kad je bilo jasno da Srbija neće slati Borisa Tadića zbog Kosova, nova je inicijativa objeručke prihvaćena u Europskoj uniji.

Iskustva nesvrstanih

U Sloveniju je stigao i François Hollande, predsjednik Francuske, države koja u posljednje vrijeme pokušava vratiti ravnotežu osovine EU koja je pretegla na stranu Njemačke. Na plenarnoj sjednici Francuska, Hrvatska i Slovenija, članice EU, čule su probleme i dvojbe koje imaju države koje aspiriraju članstvu te im ponudile svoja gledišta, ali su države regije razgovarale i o bližim temama, kao što su zajedničke inicijative, energetski vodovi, financiranje iz fondova EU te nastupi na trećim tržištima pri čemu bi dobro došlo iskustvo iz doba nesvrstanih, kazao je Josipović.

>>Josipović i Pahor inicirali summit šefova država jugoistočne Europe

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije